Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2014 17:23 - Как да "разрежем" стъклена бутилка
Автор: kayfolog Категория: Хоби   
Прочетен: 4518 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 24.02.2014 12:55


   За да получи втори живот една стъклена бутилка, много често се налага да ѝ предадем друга форма, да я разрежем или даже да я счупим.     Как да срежем стъклената бутилка без самите ние да се порежем и без да я счупим?

Ще Ви разскажем три начина. Първи начин:    Завържете около бутилката тънка върва на нивото, на което е необходимо да направим разреза. Вървата трябва да е не обикновена, а намокрена в бензин или керосин (етилов спирт- Д.П.), въобще в някаква относително безопасна горяща смес. Колкото е по- тънка вървата, толкова по- добре; ще приляга по- плътно към стъклото, а значи и разрезът ще бъде по- равен. В бутилката налейте вода до нивото на разреза. След като всичко е готово, палете вървата. От разликата в температурата (горещата връв отвън и студената вода отвътре), стъклото трябва да се счупи точно там, където "се срещат" студеното и топлото. Втори начин:    Счита се за малко по- безопасен от първия, тъй като не се налага да се работи с горящи материали.    Наливаме пълна кофа вода. По линията на разреза овиваме бутилката с меден проводник, оставяйки свободен мъничък край. Този край започваме да нагряваме на пламъка на свещ. Много скоро целият проводник ще се загрее. Когато се нагрее достатъчно, бързо пуснете бутилката в кофата с вода. Стъклото ще се счупи именно там, където е бил проводникът..    Стърчащите неравни краища може внимателно да се очупят с клещи или да се шлифоват с пила или с точило. При това в процеса на работа, пилата периодично тлябдва да се мокри с вода. И още един важен детайл: трябва да се обработва по дължина, а не по ширина, колкото и да ни се струва удобно.    А срязаната бутилка след това и да я изхвърлим не ни е жал вече, така или иначе, е негодна за нищо.
(видео 1) Източник: http://www.antirukodelie.ru/
Трети начин:
Без огън и стъклорез
Вързанка от обувка завързваме за някаква рамка, специално пригодена за тази цел, за две дървета или за каквото може да издаржи продължително напрежение. Овиваме бутилката и започваме да дърпаме напрез- назад, От триенето мястото на желания от нас разрез се загрява и бързо потатяме в студена вода. Процесът на обработка на краищата на разразяното шише е както в горните случаи.
(видео 2)





Тагове:   бутилка,   стъкло,   шише,   рязане,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kayfolog
Категория: Забавление
Прочетен: 559432
Постинги: 166
Коментари: 10
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930