Изследователи от институна в Нюкасъл с ръководител д-р Кирстен Бранд от Министерството на земеделието, храните и развитието на селските райони са установили, че морковите, които се готвят цели, имат 25% повече falkarinoli, веществото с противораковите свойства, в сравнение с морковите,които били нарязани на филийки и после сготвени.
Опитите с мишки, на които било давано фалкаринол, показват, че развиват по- малко тумори. Д-р Брад обяснява, че „когато морковът се разреже, се увеличава повърхността му и така повечето от компонентите му се разтварят в течността в резултат от процеса на готвенето. Когато обаче морковът се сготви цял и се разреже след това, се запазва хранителното му съдържание и вкуса му и следователно е по- добър за нашето здраве“. Учените от Нюкасъл в сътрудничество с експерти от университета в Дания откриват предимствата на фалкаринола в морковите пледи 4 години. Мишките, които били хранени с моркови или фалкаринол, се установило, че иман една трета по- малка вероятност да развият тумори, в сравнение винаги с групата на животните, участващи в опитите.
Разбира се, при тест за вкусовите качества е установено, че когато морковът е цял, има по- добър вкус. Осем от 10 човека предпочитат зеленчуците цели, а не разрязани.
Това е така, заради естествените захари, които се съдържат в зеленчуците и които са отговорни за характерния сладък вкус, който имат морковите и се съдържат в по- голямо количество, когато морковите са сготвени цели.
Източник: tanea.gr
Превод: Кейфолог