Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2014 19:18 - Сватбата по години
Автор: kayfolog Категория: Забавление   
Прочетен: 35690 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.03.2014 18:46


image

Зелена сватба
Денят на сключване на брака. Празнува се цяла година, всеки месец в деня на сключването на брачния съюз. На този юбилей се подаряват цветя.


1 година - Басмяна сватба. Подразбира се, че подаръкът е басмена кърпа.

2 години - Хартиена сватба. Проверка на издържливостта. Обикновено това е времето, когато се е появило и първото дете в младото семейство. Хартията е символ на неголяма издържливост, затова само то двамата съпрузи зависи да издържи семейството. Гостите подаряват книги със съвети за семейството, рецепти, албуми.

3 години -  Кожена сватба. Кожата е достатъчно здрава, като семейството, но все още претърпява изменения. Подаряват се изделия от кожа.

4 години - Восъчна сватба. На масата трябва да има запалени свещи. Съпрузите запалват двойна свещ, която трябва да стои в стаята цял ден. Колкото часа гори без да угасне, толкова години съпрузите ще живеят заедно щастливи.

5 години - Дървена сватба. Дървото е достатъчно здраво и символизира здравите отношения. На този ден гостите подаряват дървени предмети. Мъжът сам трябва да направи дървена лъжица, за да покаже, че не е забравил да работи с ръцете си, а жената да я покрие с лак като символ на отстъпчивостта ѝ.

6 години- чугунена сватба. Нова криза в семейството. Независимо от ствоята твърдост и тегло, чугунът е крехък метал. Отношенията между съпрузите, макар и дълги, са крехки и трябва да се поддържат като огъня в семейното огнище. Добре е домакинята да сготви в чугунен съд, за да покаже състоятелност в качеството си на домакиня.

7 години- Медна/Бакърена сватба. Първата благородна и уверена година. Макар и не толкова здрав метал, бакърът все пак е благороден. Съпрузите обменят медни монети.

8 години - Калаена сватба. Здравината на семейството се скрепява с годините.

9 години - Фаянсова/Делфтова сватба. Никой вече не се съмнява в здравината на семейните отношения.

10 години - Розова сватба, за да е животът им прекрасен и да цъфти като роза.

11 години - Стоманена сватба. Отчитането на началото на новото десетиление в живота на съпрузите започва както се закалява стоманата. Добре е да се подаряват електрически иструменти и стоманени изделия.

13 години - Дантелена сватба. Животът на съпрузите следва своя ход и плете ствоята дантела. Съпрузите си подаряват момина сълза- светла и нежна като тяхната любов.

14 години - Ахатова сватба. С всяка година отношенията добиват нови окраски. Подаръците са от ахат или слонова кост.

15 години - Стъклена или Кристална сватба. Олицетворява чистотата и прозрачността на семейните отношения, безоблачното щастие, което е толкова крехко, че може да се счупи във всеки момент. Това по- скоро е юбилей на вярата в себе си и семейството.

17 години - Оловена сватба ( практически не се празнува).

18 години - Тюркоазена сватба (практически не се празнува).

19 години - Криптонова ставбя ( практически не се празнува).

20 години - Порцеланова сватба. Тържествената трапеза се сервира в скъпи порцеланови съдове, което показва благоденствието на семейството.

21 години - Опалова сватба (практически не се празнува).

22 години - Бронзова сватба (практически не се празнува).

23 години - Берилова сватба (практически не се празнува).

24 години - Атлазена сватба ( практически не се празнува).

25 години - Сребърна сватба. Четвърт век заедно не е никак малко. Среброто като благороден метал е символ на прекрасния и здрав семеен съюз.

26 години - Нефритена сватба (практически не се празнува).

27 години - Сватба на червеното дърво (практически не се празнува).

29 години
- Кадифена сватба (практически не се празнува).

30 години - Перлена сватба. Перлата е символ на безупречните семейни отношения, защото истинската перла никога нне потъмнява.

31 години - Мургава сватба (практически не се празнува).

34 години - Кехлибарена сватба. Кехлибарът е магически камък. Той трябва да престои столетия, за да стане такъв какъвто е. Така семейството става практически образцово. Идеално.

35 години - Хавлиена сватба или Ленена сватба или Коралова сватба.Символът на тази сватба е хавлиената покривка, която олицетворява мира, благополучието и домашния уют. Този юбилей е за възхвала на домакинята, която е успяла през всички тия години да съхрани топлото домашно огнище.

37 години - Муселинова сватба (практически не се празнува).

38 години
- Живачена сватба (практически не се празнува).

39 години
- Крепова сватба (практически не се празнува).

40 години - Рубинена сватба. Рубинът е символ на пламенната любов. Той трябва да напомни на съпрузите за онези чувства, които са изпитвали, когато са взели решението да станат семейство. Този юбилей показва, че близостта между съпрузите е станала кръвна, тъй като цветът на рубина напомня кръв.

42 години
- Седефена сватба (практически не се празнува).

43 години - Бархетна сватба (практически не се празнува).

44 години - Топазена сватба (практически не се празнува).

45 години - Сапфирена сватба. Символ на тази сватба е камъкът на верността - сапфир.

46 години
- Лавандулова сватба. Лавандулата е планинско растение способно да издържи даже на най- сложните природни катаклизми. 

47 години - Кашмирена или Вълнена сватба. Подаряват се на съпрузите дрехи от кашмир или вълна - уютни, топли и надеждни като тяхната любов.

48 години - Аметистова сватба. Аметистът силволизира честността и яснотата на намеренията, които за 48 години съвместен живот трябва да са се определили окончателно. 

49 години - Кедрова сватба. Това дърво е толкова здраво, надеждно и топло, като отношенията между съпрузите.

50 години - Златна сватба. Да стигнат до този юбилей се пада на малко, затова тази годишнина се празнува пищно и тържествено. Подарък за този юбилей са нови брачни халки, а старите се предават като семейна ценност на неженените внуци и правнуци. 

55 години - Изумрудена сватба. Ярко зеленият камък е длъжен да потвърди това, че до сега съпрузите съхраняват емоциите си един към друг ярки. 

60 години - Диамантена или Елмазена сватба. Диамантът е най- твърд от скъпоценните камъни и символизира здравината на семейния съюз.
 
65 години - Желязна сватба. Този юбилей е рядко събитие, което свидетелства за здравината на семейното равнище, което за тези години е станало твърдо като желязо.

67,5 години - Каменна сватба. Камъкът живее дълго, но и той е подложен на разрушения. Но любовта, която е устояла толкова години, не може да бъде разрушена от нищо.

70 години - Благодатна или Благодарна сватба. В този ден се събират всички- деца, внуци, правнуци. Оглеждайки се назад, съпрузите разбират, че такава вярна и дълга любов е Божия благодат.

75 години - Коронна или Втора диамантена сватба. Тази годишнина увенчава дълголетието и щастливия живот на двамата съпрузи.

80 години - Дъбова сватба. Семейният живот е толкова здрав, като дъбовите клони и е дълъг, като живота на дъба.

100 години - Червена сватба. Този юбилей е рядко срещан. Целият свят слави това семейство! Наименованието на този юбилей бе предложено наскоро от съпрузите столетници Агаеви от Азърбайджан: 126- годишният Нифтула и неготава 116-годишна съпруга Балабейм. Те преживяват заедно цял ве
к.



По материали от: mirtesen.ru


Тагове:   Юбилей,   сватба,   годишнини,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kayfolog
Категория: Забавление
Прочетен: 557041
Постинги: 166
Коментари: 10
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031