Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2017 16:12 - Как да напишем резюме на статия
Автор: kayfolog Категория: Други   
Прочетен: 10370 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.05.2017 16:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

РЕЗЮМЕ (от фр. resume, от resumer – излагам кратко), кратко изложение на реч, статия, кратък извод.

ПРАВИЛА ЗА НАПИСВАНЕ НА РЕЗЮМЕ

Резюмето е една от съкратените форми за представяне на научна статия. С други думи, това е статия в миниатюра. За разлика от анотацията, която отговаря на въпроса: „За какво се пише в статията?“ и има своя цел кратко да охарктеризира съдържанието на работата, в резюмето в концентриран вид се представя на читателя точно изложение на резултатите и изводите. Предметът, темата и целта на работата се указват само в случай, че не са ясни от заглавието. Методът или методологията на провеждане на работата е целесъобразно да се опишат, ако се отличават с новост или представляват интерес от гледна точка на дадената работа.Резултатите от изследването трябва да се представят точно и информативно. Предпочитания трябва да се отдават на  на новите резултати, важните открития, откритите закономерности, данните, имащи практическо значение.

Качествено написаното резюме позволява на читателя в кратък срок да се запознае с изследването и да определи струва ли си да се обръща към пълния текст на статията.

Текстът на резюмето трябва да е максимално обективен и съдъпжателен, но не следва да има критически бележки, второстепенни факти и информация, която отсъства в статията, както и да повтаря названието на статията и да използва препратки за източници и съкращения. Трябва да се избягват излишни въвеждащи фрази („в статията са представени резултати...“, „от автора на статията е установено...“). Ключовите думи, използване при характеристиката на статията, трябва да са отразени в текста. На резюмето.

Хубавото резюме е един от най-ефективните средства за търсене на работа.

Запомнете трите ключови момента при писането на резюме:

1.Единственият момент да успеете с помощта на резюмето е в този момент, когато го четат за пръв път. По правило за разглеждането на резюмето се губят не повече от 2-3 минути. Ако не успеете да привлечете вниманието, значи резюмето Ви не е проработило.

2.При написването на резюме следвайте принципа на избирателността. Информацията за резюмето следва да се отбира, изхождойки от неговите цели. С други думи, в резюмето трябва да се включат тези аспекти от Вашия отит, които са значими за позицията, за която Вие претендирате. Например, ако сте се занимавали с научна работа и едновременно с консултиране, в резюмето, което е предназначено за  получаване на работа в областта на търговията, не си заслужава да се описват научните Ви достижения и да прилагате списък с Вашите научни трудове. Най-добре ще е да посочите онези конкретни навици и знания, които сте получили в процеса на консултативната Ви дейност.

3.Успешното резюме  може да стане повод за интервю, т.е. за лична среща с работодателя или негов представител, но все още не е гаранция за получаване на раотата. Вашата цел е да се сдобиете с вниманието на четящия и той да поиска лично да се види  с Вас.

 

 

Как да напишем резюме на статия

І част: Четене на статията

1.      Сканирайте и отделете статията. Преди да започнете да четете пълния вариант на статията, сканирайте я и отделете и подчеркнете главните аспекти.

·         Запишете или отделете поставения въпрос или целта на статията.

·         Запишете тезисно твърдение или хипотеза.

·         Отделете допълнителните аргументи.

·         Запишете или отделете използвания метод в изследванията, ако в статията има съответстващо указание.

·         Отбележете достиженията, изводите или резултатите.

2.      Прочетете внимателно статията. След като сте отделили основната информация, прочетете пълния вариант на статията, обръщайки внимание на нюансите.

·         Препрочетете всеки раздел няколко пъти, за да получите пълна представа за статията.

·         Задайте си въпроси за прочетената статия. Мислено определете значението на статията, за да разберете били ли са получените резултати/изводи пълни и разумни.

3.      Изложете същността на статията със свои думи. Ако четете пълния вариант настатията, запишете всички основни факти или интересни детайли със свои думи.

·         Когато записвате информацията със собствени думи, намалявате риска от случайно плагиатство.

·         Не си заслужава просто да се преписват точните твърдения, изменяйки няколко думи. Запишете пълната информация, без да поглеждате в текста на статията.

·         Ако изпитвате трудности с изразяването същността на статията със свои думи, съсредоточете се върху употребата на кратки фрази.

4.      Резюмирайте всяка част на статията. След размислите по повод на конкретен раздел, направете пауза, за да резюмирате главната мисъл на раздела с едно изречение.

·         Ако авторът на статията неочаквано преминава към следващия раздел, направете по-дълга пауза, за да запишете главната мисъл на предходния раздел, преди да продължите четенето.

ІІ. Част - Основни начини на резюмиране.

1.      Установете целта на резюмирането. Резюмиране означава, че към Вашите лични бележки трябва да бъде приложен подход, различен от този на резюмето, което планирате на включите в своето есе.

·         Ако пишете резюме за себе си, включете максимално количество детайли, така че по-късно да получите колкото се може повече информация.

·         Ако пишете резюме, за го включите в есес, съсредоточете се на резюмирането на тази информация, която съответства на Вашия тезис.

2.      Включете библиография. Във встъплението към резюмето напомнете на читателя пълното название на статията и името на автора.

·         Не е задължително да пишете датата на публикацията, книгата или вестника, в който сте я открили. Но тази информация трябва да бъде упомената в списъка с „Използвана литература“ или „Цитирани източници“.

·         Упоменавайте датата на публикацията и източниците само в случай, че дадената информация  е приложима към Вашата работа. Например,  ако някой автор е написал статия  на определена тематика, а в следващата статия, написана след няколко години, той опровергава своите предишни заявления, Вие трябва да споменете, че втората статия е била написана няколко години след  първата.

3.      Също във встъплението трябва да се включат темата и тезисът. В първия абзац на резюмето трябва да се упоменат пълното название на първоначалната статия и тезисът/хипотезата на автора.

·         Точно проследете взаимовръзката между статията и своето есе. Например, ако Вашето есе се отнася до описанието на някакво заболяване, а в резюмето се описват действията на препарата за лечение на даденото състояние, убедете се, че читателят е осведомен за взаимовръзката между даденото заболяване и лекарствения препарат.

4.      Предоставете допълнителни детайли. Прерйзгледайте своите записки и пренапишете спомагателните аргументи в следващите абзаци.

·         Спомнете си всички главни аспекти и допълнителни детайли, които са важни за разбирането на дадения въпрос.

·         Запишете само тази информация, която има огромно значение за разбирането същността на избраната статия.

5.      Запишете изводи. В края на резюмето перифразирайте изводите, които е направил авторът на оригинала на статията.

·         Имайте предвид, че изводите могат да включват в себе си резултати, анализи на изследвания или идеи и призиви към действие.

6.      По време на написване на резюмето използвайте авторските бележки. В резюмето трябва да се внесе фактът, че матиралът, който изучавате, е взет от сруг източник.

·         Например използвайте фразата „Смит счита, че...“, „Смит намира, че...“ и „Смит не е съгласен с мнението, че...“

7.      Избягвайте преките цитирания. Резюмето трябва да бъде написано със свои думи.Пряко цитиране трябва да използавте само в случай , че информацията трябва да се перифразира абсолютно точно по друг начин.

·         Най-добре е въобще да не използвате пряко цитиране в своето резюме.

8.      Проверете резюмето с помощта на статията. Резюмето трябва да е кратко, завършено, правдиво и непредвзето.

·         Текстът на вашето резюме трябва да съставлява минимум ј от размера на оригиналната статия. Резюмето може да се съкрати. За повече ръковоство се обърнете към условието на задачата.

·         Резюмето трябва да вместява основните идеи на статията без повторения на точни фрази.

·         Резюмето трябва да предава точно мислите и съжденията на оригиналната статия.

·         Резюмето не трябва да съдържа ваш собствен анализ или мнение по повод на оригинала на статията. Ако решите да анализирате изводите на статията, направете това в друга част на есето.

ІІІ. Част: Резюмиране на научни или изследователски стаии

1.      Определете целта на експеримента или изследването. Това, всъщност, е темата на статията. Обяснете темата на изследването и причината, поради която ученият е решил да изследва именно тази тема.

·         Объяснете, как целта на изследването е свързана със задачата на вашето есе, когато започнете да пишете за статията.

·         Кратко упоменете авторитетните учени, които са нравили това изследване, за да придадете на  резюмето на статията достоверност.

2.      Обяснете хипотезата на изследователря. Във встъплението към своето резюменапомнете на читателя, какво иска да докаже ученият в края на своето изследване.

·         Не си заслужава да се правят намеци по повод достоверността на изложените хипотези.

3.       Опишете метода, използван за получаване на резултата. За да се придаде по-нататък достоверност на изследването, е необходимо с прости  понятни слова да се опише как епроведен експериментът.

·         Определете субекта на изследването.

·         Опишете хода на експеримента. В описанието включете времевите рамки на експеримента, субектът на изследването и отликите на експерименталната група от контролната група.

·         Също така опишете задачите или действията, които е необходимо да се вземат по време на провеждането на експеримента.

4.      Укажете резултатите. След описанието на използваните методи укажете резултатите на експеримента.

·         При необходимост укажете процентното съотношение и величините.

·         Укажете несъответствията в резултатите на изследването.

5.      Объяснете, по какъв начин изследователят анализира получените резултати. Укажете какво именно е доказал ученията на базата на получените резултати.

·         Не си заслужва да се включват собствени резултати в изследването, направете това в друг раздел на работата си.

ІV. Част: Резюмиране на аргументативна или теоретична статия.

1.      Определете тезисното твърдение на автора. Във встъплението към резюмето перифразирайте тезисното твърдение на оригиналната статия със свои думи.

·         Тезисът трябва да се състои от едно изречение, обобщаващо идеята или мнението на автора на статията, което той се опитва да докаже.

·         Може да се представи кратко съдържание на статията и метода, с помощта на което тезисът се съгласува с оригиналната статия, резюмето и тематиката  като цяло, но това не е задължително, ако вече сте охарактеризирали основната идея във встъплението си към есето.

2.      Изложете всички главни твърдения на автора. Обяснете всеки аспект на статията и прибавете вспомагателни аргументи, за да придадете смисъл на дадените твърдения.

·         Тази част на есето може да се окаже малко трудна. Авторът на оригиналната статия  може да внесе много детайли  за доказателство на този или онзи аргумент и вие трябва да изберете някои детайли, за да определите най-главните от тях, които съответстват на принципа на краткостта.

·         Сосредоточете се на резюмирането на главните съждения, които са непосредствено свързани с вашата тема на вашето есе. Ако тази гледна точка на автора няма нищо общо с вашата раота, можете да я пропуснете в случай, че тезисът на автора не зависи от неговото мнение в пълна степен.

3.      Определете контраргументите, използвани от автора за опровержение на останалите доказателства.Аргументативните статии са спорни по своята същност, затова ще ви е необходимо да си спомните всички аргументи и идеи на статията, използвани от автора за опровергаване на противоположната гледна точка.

·         Ако в статията авторът не указва никакви специални контрааргументи, не си заслужава да се спирате на тях, за да не се случи така, че случайно да опровергаете гледната точка във вашето резюме. Ако искате да обсъдите дадената информация, потърпете, докато не изготвите резюмето.

4.      Изяснете изводите на автора. По правило това означава, че вие трябва да перифразирате тезиса с други думи.

·         Не указвайте собствени изводи в резюмето. Указвайте само изводите и идеите на автора на статията.

 

V. част: Резюмиране на журналистическа или новинарска статия.

1. Укажете главните събития. В свои чернови отбележете главните събития на новинарската история.

·         Събитията в статията не е задължително да бъдат указани в хронологичен ред. Когато направите бележките си по главните събития в статията , укажете всички описани събития в хронологичен ред, преди да започнете да правите резюмето.

2. Организирайте главните събития в хронологичен ред.  Ако новините не са написани в хронологичния ред, запишете ги в тахната хронология.

·         Принципно, резюмето на оригиналната статия е резюме на случилите се събития или истории. Даже ако авторът на статията се е съсредоточил на конкретен аспект от даденото събитие, вашето резюме трябва да описва случая от началото до края.

3. В случай на необходимост представете матер



Тагове:   статия,   Пишем,   пиша,   резюме,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kayfolog
Категория: Забавление
Прочетен: 559325
Постинги: 166
Коментари: 10
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930