Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2017 16:18 - Да напишем резюме за работа
Автор: kayfolog Категория: Други   
Прочетен: 2756 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ПРАВИЛА ЗА НАПИСВАНЕ НА РЕЗЮМЕ

РЕЗЮМЕ (от фр. resume, от resumer – излагам кратко), кратко изложение на реч, статия, кратък извод.

Резюмето е една от съкратените форми за представяне на научна статия. С други думи, това е статия в миниатюра. За разлика от анотацията, която отговаря на въпроса: „За какво се пише в статията?“ и има своя цел кратко да охарктеризира съдържанието на работата, в резюмето в концентриран вид се представя на читателя точно изложение на резултатите и изводите. Предметът, темата и целта на работата се указват само в случай, че не са ясни от заглавието. Методът или методологията на провеждане на работата е целесъобразно да се опишат, ако се отличават с новост или представляват интерес от гледна точка на дадената работа.Резултатите от изследването трябва да се представят точно и информативно. Предпочитания трябва да се отдават на  на новите резултати, важните открития, откритите закономерности, данните, имащи практическо значение.

Качествено написаното резюме позволява на читателя в кратък срок да се запознае с изследването и да определи струва ли си да се обръща към пълния текст на статията.

Текстът на резюмето трябва да е максимално обективен и съдъпжателен, но не следва да има критически бележки, второстепенни факти и информация, която отсъства в статията, както и да повтаря названието на статията и да използва препратки за източници и съкращения. Трябва да се избягват излишни въвеждащи фрази („в статията са представени резултати...“, „от автора на статията е установено...“). Ключовите думи, използване при характеристиката на статията, трябва да са отразени в текста. На резюмето.

Хубавото резюме е един от най-ефективните средства за търсене на работа.

Запомнете трите ключови момента при писането на резюме:

1.Единственият момент да успеете с помощта на резюмето е в този момент, когато го четат за пръв път. По правило за разглеждането на резюмето се губят не повече от 2-3 минути. Ако не успеете да привлечете вниманието, значи резюмето Ви не е проработило.

2.При написването на резюме следвайте принципа на избирателността. Информацията за резюмето следва да се отбира, изхождойки от неговите цели. С други думи, в резюмето трябва да се включат тези аспекти от Вашия отит, които са значими за позицията, за която Вие претендирате. Например, ако сте се занимавали с научна работа и едновременно с консултиране, в резюмето, което е предназначено за  получаване на работа в областта на търговията, не си заслужава да се описват научните Ви достижения и да прилагате списък с Вашите научни трудове. Най-добре ще е да посочите онези конкретни навици и знания, които сте получили в процеса на консултативната Ви дейност.

3.Успешното резюме  може да стане повод за интервю, т.е. за лична среща с работодателя или негов представител, но все още не е гаранция за получаване на раотата. Вашата цел е да се сдобиете с вниманието на четящия и той да поиска лично да се види  с Вас.



Тагове:   работа,   Пишем,   резюме,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kayfolog
Категория: Забавление
Прочетен: 559326
Постинги: 166
Коментари: 10
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930