Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2017 15:09 - Как да напишем есе
Автор: kayfolog Категория: Други   
Прочетен: 2296 Коментари: 0 Гласове:
1



 Как да напишем есе

На учащите се често се налага да пишат есе. Може да бъде зададено като обикновена домашна работа, може да бъде изискване при прием в учено заведение или за курс. Как да напишем различни видове есе.

І. Пишем есе ред по ред.

1. Определете съдържанието на своето есе. Съдържанието е това, за което ще пишете. По същество, въпросът за съдържанието може да бъде сформулиран така: за какво са ви помолили да пишете? Съдържанието трябва да има следните параметри.

·         Тема. Понякога ви дават темата, понякога ви молят да си я измислите. В такъв случай трябва да изберете тази, която ви харесва или по която искате да станете истински експерт.

·         Формат. Дължината на есето, количеството на страниците и общото представяне на материала – всичко това е важно. Строго следвайте изискванията за есе, за да не влошите случайно своята работа.

·         Читателите. С кого говорите посредством вашето есе? Кого искате да убедите с него? Трябва да напишете есето така, че то да се обръща към определени слушатели.

2. Изучете материала, за да получите потвърждение за вашите аргументи.

·         Търсете в интернет, вървете в библиотеката или потърсете в учебната база данни. Не се притеснявайте да искате помощ от библиотекарите – това е тяхната работа.

·         Разберете какви източници са допустими.

Ё      Възможно е да поискат от вас да посочите определено число основни и някои допълнителни.

Ё      Можете ли да ползвате Уикипедия? Това е добър източник да се запознаете с много теми, но често не трябва да се позовавате на него, тъй като се искат по-авторитетни източници.

·         Подробно указвайте от къде е взет този или онзи факт. Правилно оформяйте цитатите.

·         Никога не игнорирайте фактите и твърденията, които са в противоречие с вашите аргументи. Авторите на хубаво есе или споменават за други точки на виждане и привеждат своите аргументи против тях, или споменават другите гледни точки и леко променят под тяхно влияние своята гледна точка.

3. Анализинайте добре написаните есета. В хода на изпълнение на работата ви вероятно ще срещнете добре написани работи по вашата тема. Анализирайте ги.

·         Какво твърди авторът на работата?

Ё      Защо всички звучат така добре? Благодарение на логиката, източниците, начинът на писане, структурата или нещо друго?

·         Какви ангументи привежда авторът на работата?

Ё      Защо ангументите са толкова убедителни? Как авторът подрежда фактите, как ги използва в есето?

·         Убедителна ли е логиката на автора?

Ё      Защо есето е убедително? Потвърждава ли авторът своите твърдения с убедителни примери?

4. Измислете свои собствени идеи. Разбира се, винаги можете да използвате чужди аргументи за потвърждаване на собственото ви изказване. Впрочем, понякога е необходимо да направите есето малко по-... уникално.

·         Направете списък с идеи. Можете да си направите асоциограми.

·         Бъдете готови да почакате за вдъхновение. И помнете – добрата идея може да ви посети на най-необичайно място, затова бъдете готови да я съхраните.

5. Обозначете тезис на работата си.

·         Разгледайте изказаните от вас идеи. Изберете 1 – 3 от най- хубавите в поддръжка на вашата тема. И бъдете готови да ги потвърдите с аргументи, получени в хода на предварително проведените изследвания.

·         Напишете тезис, който би могъл да послужи като обобщение на основните идеи. Това е необходимо, за да могат читателите да разберат за какво говорите и защо.

Ё      Тезисът трябва да е тясно фокусиран по вашата тема и за това, за което искате да разкажете.

Ё      Тезисът не трябва да е въпрос, да е написан от първо лице, да няма нищо общо с темата или да е спорен.

6. Направете план на есето си. Всичко, което сте измислили по време на подготовката за есето си, запишете на лист. В едно изречение сформулирайте темата за вашите основни идеи. По-долу направете списък на аргументите в полза на това твърдение. По правило, за всяка тема се привеждат по три доказателства.

7. Напишете основната част на есето. На това място трабва да се замислите за обема: ако от вас очакват пет абзаца, то не е необходимо да пишете 5 страници. За сега можете свободно да изложите на листа своите мисли така, както протичат в момента в съзнанието ви. По-убедителни ще ги направите после.

·         Избягвайте много обширните обобщения. Читателят може и да не се съгласи с вас, което няма да мине без последствия за вашето есе. Използвайте по-сдържани и акуратни конструкции.

·         Не пишете от първо лице. Освен първо лице, единствено число, избягвайте и „ти“, „ние“, „мой“, „твой“ и „наш“. Потвърждавайте мнението си с факти, това ще звучи къде по-убедително. Вместо да пишете „Аз четох, че Ницше...“, по-добре е да се пише така: „Както твърди в своята работа Ницше...“

8. Измислете убедително заглавие на работата и встъпителната част. Именно те ще определят дали ще поискат другите да прочетат вашето есе или не. Разбира се, ако есето се пише за учителя, той ще го прочете така или иначе, но ако го изпращате на конкурс, то трябва добре да се постараете над заглавието и встъпителната част.

·  Не използвайте очевидни конструкции от типа "Настоящото есе се посвещава на..."

·  Пробвайте да пишете по формулата за обърнатата пирамида. Започнете с по-широко описание на темата и постепенно я стеснявайте до вашия конкретен тезис.За кратките есета това трябва да заема 3-5 изречения, за по-дългите - не повече от страница.

 

9. Напишете заключителната част на есето. Обобщете всички ваши аргументи и предложете варианти как вашият извод може да бъде използван в по-глобален смисъл.

·         Отговорете на въпросите: Какъв извод може да се направи, ако тезисът е правилен? Какво по-нататък? Кои въпроси са останали без отговор?

·         Приведените от вас аргументи трябва да подтикват читателя към логическия смисъл. Условно казано, в заключението на есето вие сякаш отново привеждате тезиса, за да помогнете на читателя да си спомни, за какво изобщо тук е ставало дума.

·         Поработете над последното изречение. Ако задачата на встъплението е да убеди читателя да прочете вашата работа, то задачата на последното изречение е да застави читателя да ви запомни.

 

ІІ. Проверяваме есето си.

1.         Прочетете отново есето на следващия ден. Завършете работата над есето няколко дни преди крайния срок, за да имате време да внесете необходимите корекции. Не преписвайте на белова, докато не проверите поне два пъти текста за грешки!

2.         Поправете всчики граматични, правописни и пунктуационни грешки. Проверете правилно ли сте използвали тези или онези препинателни знаци. Избягвайте използването на възклицателни знаци за усилване на изразителността на своите тези.

-          Проверете всички спорни гласни поотделно.

-          Най-внимателно проверете пунктуацията в есето си.

3.Зачеркнете всички повтарящи се или ненужни думи. Използвайте синонимен речник, ако е необходимо, и непременно проверявайте в речника правилно ли е използвана непознатата за вас дума.

- Едновременно с това се старайте да пишете кратко, интересно и  по темата. Речникът на синонимите ще ви помогне много, но не използвайте дълги и високопарни думи. Най-добрите есета са точните, убедителните и тези,  които се разбират даже от най-широк кръг читатели.

- Фокусирайте се над глаголите и чак след това на прилагателните. Глаголите предават информация за действието. Правилно подбраният глагол - ето кое отличава лошото от хубавото изречение.

- Не забравяйте за прилагателните. Прилагателните са, за да си служим с описателни думи. Впрочем, когато се използват безразборно, есето става по-трудно за четене. Прехвърлете по-голямата част от описателната работа на съществителните и глаголите  и чак след това на прилагателните.

4. Не пишете в неформален стил. Не съкращавайте думите. Вашето есе трябва да звучи сериозно, даже ако е написано в по-лек или лиричен стил.

5. Анализирайте как се приема вашето есе. Достатъчно плавно ли протича едното изречение в другото. Всички ли абзаци следват логично.Добре да изложите своите мисли ще ви помогнат следните прийоми:

·         Когато събитията се извършват последователно.

·         Когато изреченията се допълват едно друго.

·         Когато една идея контрастира на друга.

·         Когато описвате връзката между причина и следствие.

·         Когато свързвате сходни идеи.

6. Махнете всчко, което не се отнася до вашата тема. Всичко, което не е свързано с вашата тема, няма място във вашето есе.

7. Дайте някой да ви прочете на глас есето или вие го прочетете на глас сам, запишете го и го прослушайте. Понягкога вашите уши ще намерят грешка, която не са открили вашите очи. Есето трябва да звучи "гладко", всички думи трябва да са понятни.

8. Напишете отново всички проблемни места в текста. Ако е необходимо, поработете върху текста не само по отношение на мащаба на изреченията, но и по мащаба на абзаците. И следете  уводът и заключението да съответстват на измененията и корекциите.

ІІІ. Пишем аргументационно есе.

1.Напишете есе с ясна постановка. Целта на аргументационното есе е да убеди читателя във вашата гледна точка по този или онзи въпрос.

- Трябва ли правителството да спонсорира изследването на ембрионални стволови клетки?

- Любовта - дар или проклятие?

- Защо "Батман" е най-добрият филм на 20 век.

- Защо гражданите на Америка са длъжни да гласуват.

2.Напишете есето така, сякаш вие усчаствате в дебатите. В дебат вие назовавате вашата тема, привеждате свои аргументи и казвате пред всички слушатели вашето заключение.Аргументационното есе има подобна структура.

3. Намерете в надеждни източници факти, потвърждаващи вашето мнениее. Вашите аргументи трябва да са поддържани от фактите. Добре написаното есе е хубаво нещо, но грамотно обоснованото есе е неотразимо!

- Освен непосредственото изследване, можете да проведете емпирични експерименти - запитвания, интервюта или непосредствени експерименти. Резултатите от допитванията и интервютата могат да станат отлично начало за вашето есе.

- Разкажете историята за фактите. Не трябва просто да излагате фактите, разкажете как се е стигнало до тях.

4.Обсъдете конфликтните мнения. Представете своите ергументи и с помощта на логиката и фактите покажете защо вашият опонент се заблуждава.

5. Свържете в едно цяло вашите идеи и заключения. Задължително акцентувайте на изказаният от вас тезис "или" на това, в чиято полза или против което привеждате своите доводи.

ІV. Пишем есе описание

1.Изберете си тема за есето. Вие ще изучавате темата и привеждате аргументи на базата на тези или онези факти.

- Например, може да се напише есе описание за ролята на стволовите клетки в лечението на диабета или болестта на Паркинсон.

- Есето описание за разлика от аргументационното есе, не си поставя за цел да разубеди читателя и да го убеди в нещо друго. Вие просто привеждате фактите, намерени от вас, в хода на изследването.

2. Бъдете наясно със стратегията и структурата. Сред най-разпространените стратегии за писане на есе описание може да се каже, че е следната:

- Определение. Такива есета обясняват значението на термина или концепцията.

- Класификация. Тези есета разбиват темата на групи от по-обширни към по-тесни.

- Сравнение и контраст. Тук ще описвате или сходства, или различия между идеи и концепции.

- Причина и следствие. В тези есета се описват явления по една ирли друга тема и тяхната взаимосвързаност.

- Ръководство. В такива есета се описват необходимите за достигането на този или онзи резултат крачки под формата на инструкции.

3. Бъдете безпристрастни. Есето описание не е мнение и не е гледна точка. Задачата му е да направи извод на базата на надеждни данни. Така че се съсредоточете върху фактите и само върху фактите.

- Може да се окаже и така, че с новата информация, станала ви достъпна, да се наложи да преразгледате цялото си есе. Ако сте започнали да пишете за фактите, свидетелстващи за вредата от всемирното затопляне, а после сте намерили няколко работи, които твърдят обратното, вие сте длъжни, най-малкото да ги споменете в своето есе.

4. Използвайте факти, за да разкажете историята. Фактите могат сами да разкажат историята, ако им го позволите. Ако изложите фактите така ,както това правят журналистите, то историята сама ще разкаже за себе си.

- Не експериментинайте със структурата на есето описание. В повествователното есе са допустими отстъпления от правилото, заради по-голямата изразителност. Но в есето описание структурата на повествование е линейна, което позволява да се съединят всички факти в единно цяло.

V. Пишем есе повествование

1. Нагледно и точно разкажете своята история. Есето повествование описва събитие, случило се някога с някого. Например, може да опишете историята на човек, на когото изследването на свтоловите клетки е помогнало да се справи с болестта.

2. Вашето есе трябва да има всички части на една хубава история. Необходим ви е увод, място и време на действието, сюжет, персонажи, кулминация и заключение.

- Увод: начало. Как започвате своята история? Ще има ли там нещо важно или полезно, за което ще се разказва по-късно?

- Времето и мястото на действие: къде и кога се е случила историята? На какво прилича това място?С какви думи може да бъде пренесен там читателят?

- Сюжет: какво се случва. Какъв е смисълът на историята, за какво разказва?Защо тази история е достойна да бъде разказана?

- Персонажи: кой участва в историята? Какво разказва тази история за героите?Какво ни разказват на нас героите за историята?

- Кулминация: какво завладяващо има в историята? Увлекателна ли е историята?Искат ли читателите да знаят какво се е случило по-нататък?

- Заключение: как е свършило всичко това? В какво е поуката от историята?Как са се променили героите на историята?

3. Вие трябва да имате разбрана гледна точка.



Тагове:   Есе,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kayfolog
Категория: Забавление
Прочетен: 556973
Постинги: 166
Коментари: 10
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031